Poslední hity ve způsobu stravování
Nezařazené

Poslední hity ve způsobu stravování

S nástupem dostatku a široké nabídky jídla se rozrostl počet trendů týkajících se stravování. Nikoho už nepřekvapí vegetariánský způsob života a boj za práva zvířat. Tyto postoje už pevně zakořenily ve společnosti. Existují však další nové a mnohdy velmi zajímavé trendy v příjmu potravy. Je ale dobré se jimi pouze inspirovat, protože vyváženou stravu bohatou na bílkoviny, vlákninu s nižším obsahem sacharidů a tuků lidské tělo potřebuje pro správné fungování. Nedoporučuje se už vůbec experimentovat se stravou u malých dětí, které potřebují zastoupení všech potřebných látek pro svůj vývoj. Pojďme se podívat na trendy posledních let.
steak a chřest

Paleo strava.                                                              

Jinými slovy také paleolitická dieta nás vrací k našim prapůvodním kořenům, ale směr je to poměrně mladý. První průkopníci paleo životního stylu se objevili asi v roce 2011. Zato paleo strava nás vrací konkrétně až do doby kamenné. Má svá pozitiva a mezi ně bezesporu patří návrat k původním způsobům toho, jak člověk získával potraviny – výhradně lovem a sběrem. Velkým argumentem pro tento styl stravy je to, že naše trávení nebylo původně uzpůsobeno zemědělským produktům, jako je obilí či mléčné výrobky. Je tedy dobrým řešením pro různé potravinové alergie, protože jídelníček se skládá ze zeleniny, ovoce, masa, vajec plus hojné využívání tuků.

Raw food neboli živá strava.

Podstatou tohoto přístupu je zachovávání čerstvosti a syrovosti, protože stravu upravujete maximálně při teplotách asi 45 stupňů. Hlavními způsoby úpravy stravy jsou tedy sušení, klíčení, mletí, výroba šťáv, strouhání, krájení apod. Hlavním hlediskem pro to, zda je strava raw je zachování aktivních enzymů.
nugátový dezert

Flexitariánství

Velmi zajímavý a vcelku rozumný trend, který se vyhýbá extrémním způsobům výběru stravy. Jedná se o to, že flexitariáni se zcela nevyhýbají masu, ale jedí převážně bezmasé jídlo a maso si dávají, pokud znají jeho původ. Nelíbí se jim konzumovat maso, které pochází z tovární výroby a je tedy produkováno ve velkém. Naopak se čas od času nebrání konzumaci masa, které pochází například z ekofarmy či z honu apod.